FAQ

Šta je mleko?

Mleko je biološka tečnost složenog sastava a čine ga: voda, belančevine, masti, ugljeni hidrati, mineralne materije, vitamini i dr.
Po definiciji pod mlekom u užem smislu reči, podrazumeva se nepromenjeni sekret mlečne žlezde, dobijen neprekidnom i potpunom mužom zdravih, normalno hranjenih I redovno muženih krava najmanje 15 dana pre i 8 dana posle teljenja, kome se ništa ne sme dodati niti oduzeti.

Koji vitamini su prisutni u mleku?

Vitamini igraju veliku ulogu u našem organizmu, između ostalog utiču i na metabolizam, prenos kiseonika i antioksidante. Oni pomažu telu da koristi ugljene hidrate, proteine i masti. Mleko je veoma dobar izvor u vodi rastvorljivih tiamina (vitamin B1), riboflavina (vitamin B2) i kobalamina (vitamin B12) dok ima malih količina niacina (vitamin B3), pantotenske kiseline (vitamin B5), piridoksina (vitamin B6), vitamina C i folne kiseline te se ne smatra glavnim izvorom ovih vitamina u ishrani. Mleko sadrži znatne količine vitamina A, D i male količine vitamina E i K koji su rastvorljivi u mastima.

Šta je to Organic mleko?

Imlekovo Bello organic  mleko  je mleko proizvedeno prema strogim načelima i propisima ekološke poljoprivredne proizvodnje, koja su regulisana Zakonom o organskoj proizvodnj Republike Srbije, kao I u skladu sa EU normama.
Imlekovi Bello organic proizvodi su proizvedeni od sirovog organskog mleka dobijenog na organskoj farmi muznih krava u Čurugu kod Novog Sada. To je I najveća organska farma muznih krava u Evropi.

Šta znače oznake na proizvodima - Organic, BIO i EKO?

Organic, Bio I Eko su proizvodi organskog porekla I jedino oni mogu da nose ovaj naziv.

U čemu je vrednost Organic mleka? Sa čime se hrane krave koje daju Organic mleko?

Vrednost Bello organic mleka se ogleda u činjenici da je proizvedeno od sirovog organskog mleka, koje daju krave koje žive na farmi uz slobodnu ispasu I to organske trave I stočne hrane dobijene iz organske proizvodnje. Zemljište na kome raste organska trava nije hemijski tretirano.

Nivo aflatoksina u Imlekovom mleku?

Sadržaj aflatoksina u Bello organskom mleku je manji od 0,05 mikrograma po kilogramu, dati sadrzaj nije moguce izmeriti, nemamo toliko preciznu aparaturu, tj. u Bello Organskom mleku nije pronadjen sadrzaj aflatoksina. Imlekovo mleko je bezbedno i zdravo. Kompanija Imlek je prisutna na domaćem tržištu već 60 godina, pa tradicija i konstantno unapređenje proizvodnog procesa potrošacima garantuje vrhunski kvalitet. Sadržaj aflatoksina u svim Imlekovim proizvodima je u dozvoljenim granicama definisanim pravilnicima Republike Srbije koji je usklađen sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije. Svo sirovo mleko koje se koristi u proizvodnji se periodično, u skladu sa preporukama Uprave za veterinu, ispituje u akreditovanim laboratorijama kako bi se obezbedila usklađenost sa legislativom.

Da li mleko mora da se kuva pre upotrebe?

Moja Kravica sterilizovano mleko je dugotrajno mleko, dok je Moja Kravica pasterizovano mleko kratkotrajno mleko. Nijedno mleko pre upotrebe nije potrebno kuvati.

Šta je pasterizacija?

Pasterizacija je tehnološka operacija obrade mleka, kao I sanitarna mera za uništenje svih patogenih mikroorganizama štetnih po zdravlje ljudi . Sprovodi se zagrevanjem mleka na temperaturama nižim od 100 ºC u određenom vremenskom intervalu.

Šta je homogenizacija?

Homogenizacija je postupak usitnjavanja i izjednačavanja masnih kapljica u mleku,  radi postizanja veće stabilnosti emulzije mlečne masti u vodi. Veličina kapljice mlečne masti se nakon homogenizacije smanjuje na 1-2 µm. Homogenizovano mleko ima puniji ukus, intenzivniju belu boju, a izdvajanje mlečne masti na površinu je sprečeno. Najčešće se koristi dvostepena homogenizacija. Bez homogenizacije mlečna mast bi se izdvojila na površini proizvoda.

Šta je sterilizacija, šta znači UHT

Sterilizacija je tehnološka operacija kojom se mleko podvrgava temperaturama preko 100 ºC. UHT je skraćenica za ultra-high-temperature. Obično se sprovodi na temperaturama od 135-142 ºC, u toku nekoliko sekundi.  Tokom kratkotrajne sterilizacije se u potpunosti uništavaju svi mikroorganizmi i njihove spore.

Da li dugotrajni proizvodi sadrže konzervanse?

Imlekovi dugotrajni proizvodi su dobijeni postupkom sterilizacije mleka I aseptično su upakovani, što produžava rok trajanja na više meseci. Ovi proizvodi ne sadrže konzervanse, a čuvaju se na sobnoj temperaturi u originalnoj ambalaži do otvaranja.

Šta je jogurt?

Jogurt je hranjiv mlečni proizvod koji pozitivno deluje na organizam i zdravlje. Smatra se da jogurt zbog svojih sastojaka pomaže očuvanju vitalnosti organizma, pa i dugovečnosti. Većina pozitivnih učinaka jogurta na zdravlje potiče od prisutnosti živih bakterija mlečne kiseline.

Bakterije mlečne kiseline  vrše fermenatciju u kojom  se laktoza pretvara u mlečnu kiselinu.  Mlečna kiselina utiče na peristatiku creva i povećava iskorišćenje kalcijuma i fosfora. Nutritivna vrednost  jogurta  sastoji se kao i kod mleka u osnovnim sastojcima potrebnim ljudskom organizmu za rast, reprodukciju , održavanje i zadovoljenje energetskih potreba.

Koje nisko energetske proizvode Imlek ima u svom asortimanu?

Niskoenergetski Imlekovi proizvodi su Jogurt Fit  od obranog mleka sa 0%mlečne masti I Jogurt Fit plus Effect koji sadrži dodatno I L-karnitin I koenzim Q10. Takođe u niskomasne proizvode spade I Moja Kravica dugotrajno mleko sa 0.5% mlečne masti.

Šta je l-karnitin, šta je q10?

Fit Effect sa 0 % M.M. sadrži idealnu formulu Koenzima Q10 i L Karnitina koji imaju važnu ulogu u sagorevanju masti. Sadrži 30 mg Koenzima Q 10 i 600 mg L Karnitina. Koenzim Q-10.je sastojak svake žive ćelije. Ima veliki značaj u metabolizmu energije.Jak je antioksidant .
L-karnitin je materija neophodna pri  transportu masnih kiselina u mitohondrije mišićnih ćelija.Značajno ubrzava sagorevanje telesnih masti. Podiže energetski nivo organizma. Za efikasno delovanje L-Karnitina neophodan je Koenzim Q10 koji stimuliše metabolizam i aktivira L-Karnitin. Efekat sagorevanja masti u organizmu ostvaruje se zahvaljujući sinergetskom dejstvu Koenzima Q10 i L-Karnitina koje se ogleda u tome da oni stimulišu metabolizam dugih lanaca masnih kiselina, povećavaju transformaciju masti i izgrađuju mišičnu masu .

Šta su prebiotici?

Prebiotici su nesvarljivi sastojci hrane koji povoljno utiču na domaćina selektivnom stimulacijom rasta i/ili aktivnosti jedne ili ograničenog broja korisnih bakterija u debelom crevu, što poboljšava zdravlje domaćina. Prebiotici koje Imlek koristi se deklarišu kao inulin, oligofruktoza, frukto-oligosaharidi ili vlakna, a dobijeni su iz korena biljke cikorije.

Koji Imlekovi proizvodi sadrže prebiotike?

Imlekovi proizvodi koji sadrže prebiotike su pod brendovima Viva plus I Balans plus.

Šta je to intolerancija na laktozu?

Intolerancija na laktozu je skup tegoba koje su posledica smanjene sposobnosti organa za varenje da prerade laktozu tj. mlečni šećer. U tankom crevu ne postoji enzim laktaza ili ćelije digestivnog trakta ne proizvode  dovoljne količine ovog enzima. Mlečni šećer stoga nerazgrađeno prolazi u debelo crevo gde hrani bakterije koje stvaraju gasove. Zato se javlja nadimanje uz bolove i grčeve. Deo laktoze koja ne ishrani bakterije povlači za sobom vodu koja dovodi do diareje.

Kod kojih tegoba se preporučuju proizvodi bez laktoze i kako je laktoza uklonjena iz proizvoda?

Moja Kravica Mleko bez laktoze, Jogurt bez laktoze i Čokoladno mleko bez laktoze su proizvodi kod kojih je laktoza ukljonjena pod dejstvom enzima laktaze. Preporučuju se osobama koje zbog intolerancije na laktozu ne mogu da konzumiraju klasične Imlekove proizvode.

Zašto su Moja Kravica mleko i jogurt bez laktoze slađi od običnog mleka i jogurta, da li tu ima dodatog šećera?

Imlek koristi enzim laktazu da bi razgradio laktozu na galaktozu i glukozu. Galaktoza i glukoza imaju viši nivo slasti od laktoze, pa zbog toga proizvodi bez laktoze imaju viši nivo slasti od klasičnih. Nema naknadnog dodavanja šećera.

Šta su probiotici?

Probiotici  su pojedinačne ili mešovite kulture živih   mikroorganizama koji blagotvorno deluju na organizam domaćina poboljšavajući mu svojstva autohtone mikroflore digestivnog sistema.

Šta su LA5 i BB12?

LA-5 je soj bakterija mlečne kiseline -  Lactobacillus acidophilus LA-5. Predstavlja klinički testiran soj baketirja mlečne kiseline koji zajedno sa BB12 daje pozitivne efekte po zdravlje domaćina I deklarisan je kao probiotik.
BB12 je soj bakterija mlečne kiseline  pod nazivom Bifidodbacteruim BB12. Predstavlja jedan od najdokumentovanijih i klinički dokazanih probiotika, za koji postoji preko 150 kliničkih studija da pozitivno deluje na zdravlje domaćina I deklarisan je kao probiotik.

Koja je dnevna doza Balans+?

Preporučuje se dnevno konzumiranje od najmanje 500ml Balans plusa, čime bi se pozitivni efekti na varenje javili posle 10 dana, a svoj maksimum dejstva je oko 15 dana od početka konzumiranja.

Zašto se preporučuje Balans+ i šta znači ,,klinički dokazano,,?

Klinički je dokazano da redovnim konzumiranjem Balans+ dolazi do:

  • Normalizacije broja i konzistencije stolica
  • Gubitka osećaja nepotpunog pražnjenja
  • Smanjivana naprezanja prilikom pražnjenja
  • Smanjivanja bolnosti pri pražnjenju
  • Smanjivanja nadimanja i smanjivanja bola u trbuhu nezavisnog od pražnjenja
  • Dovodi do smanjenja depresivnosti ispitanika
  • Konzumiranje Balans+dovodi i do značajne promene telesnog sastava ispitanika tj. smanjenja procenta telesne masti i povećanja ukupne telesne vode

Šta je Viva+?

Viva plus je fermentisani mlećni proizvod nastao kombinacijom (simbiotik) probiotika Bifidobacterum lactis HN019 i prebiotika Inulina.

Šta je Howaru HN019?

Bifidobacterium lactis HN019 je  probiotik  čije je blagotvorno dejstvo na zdravlje klinički ispitano i obimno dokumentovano. Brojne kliničke studije pokazuju njegovo blagotvorno dejstvo na imunitet, naročito dece.

Da li Imlekovi proizvodi sadrže gluten?

Imlekovi proizvodi koji sadrže gluten su: Balans plus sa pšenicom I pšeničnim klicama, Balans plus jagoda, kivi, banana sa žitaricama (obrok) I Balans plus suva šljiva sa mekinjama. Informacija o prisustvu glutena je naznačena na ambalaži.
Prema važećim pravilnicima nije dozvoljeno da se na ambalaži ističe ono čega nema već samo sastojaka kojih ima, što znači da svi proizvodi koji sadrže gluten imaju ovu informaciju deklarisanu na ambalaži..

Kako pravilno postupati sa slatkom pavlakom da bi se dobio dobar šlag?

Da bi se dobio kvalitetan šlag, poželjno je da Moja Kravica slatka pavlaka pre mućenja bude ohlađena na temperaturu od 0-8OC.

Da li se sirevi proizvode od sirovog ili pasterizovanog mleka?

Većina Imlekovih sireva se proizvodi od pasterizovanog mleka, znači mleka koje je termički tretirano postupcima pasterizacije. Izeuzetak čini Iriški sir koji se pravi od sirovog mleka, ali se radi naknadni termički tretman sirnog testa, čime je obezbeđena pasterizacija samog testa.

Od čega se proizvodi maslac?

Moja Kravica maslac se dobija od nefermentisane tzv. slatke pasterizovane pavlake. Pavlaka se podvrgava procesu ,,bućkanja" gde se tom prilikom dobija maslac u kome se podešava % vlage, a kao nus proizvod dobija se mlaćenica. Maslac  predstavlja emulziju vode u masti.
Maslac sadrži 82% mlečne masti.

Šta znači modifikovani skrob u sastavu deklaracije?

Modifikovani skrob koji se nalazi u Imlekovim proizvodima nije genetski modifikovani skrob. Modifikovani skrobovi su skrobovi, koji su fizičkim, hemijskim ili enzimatskim postupcima izmenjeni, kako bi se postigle bolje osobine bubrenja, otpornosti prema nizim pH vrednostima, otpornosti na mehanički tretman I sl. Ugalvnom su  pšeničnog, kukuruznog, krompirovog ili  porekla iz tapioke. Za razliku od običnih skrobova, modifikovani skrobovi su znatno boljih tehnoloskih osobina.

Šta označava datum koji je utisnut na proizvodima?

Na ambalaži proizvoda odštampan je datum do kada je proizvod najbolje upotrebiti. Nakon otvaranja,  proizvod u ambalazi nije vise zasticen od uticaja spoljasnih faktora.  Zbog toga, istaknut rok trajanja na proizvodu moze, ali ne mora, da važi nakon otvaranja samog proizvoda. Na nekim proizvodaima je istaknuto ,,preporuka" kao na UHT mleku. ,,Nakon otvaranja upotrebiti u roku od …dana."